Bez wątpienia komplet eleganckich, wykonanych ze srebra sztućców cenionej marki Hefra to ozdoba każdego stołu. Ułożone obok pięknej, porcelanowej zastawy sprawiają niesamowite wrażenie. Jednak nie tylko styl się tu liczy. Warto wiedzieć, że metal szlachetny może również wykazywać zbawienny wpływ na nasze zdrowie. A to dlatego, że srebro posiada właściwości bakteriobójcze (jest toksyczne dla bakterii, wirusów, glonów i grzybów). Spożywanie posiłków za pomocą srebrnych łyżek, noży i widelców jest wobec tego bardzo mądrym zabiegiem, w szczególności w przypadku dzieci oraz osób starszych, które to w sposób szczególny są narażone na różnego rodzaju infekcje. Stąd też, jeśli jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami srebrnego kompletu warto go odpowiednio pielęgnować.

Jak myć i konserwować srebrne sztućce?

Przede wszystkim w przypadku sztućców w całości wykonanych ze srebra bądź też z posrebrzanej stali szlachetnej nie wolno korzystać ze zmywarki. Komplety takie należy myć tylko ręcznie, najlepiej w roztworze 3 litrów wody, 5 łyżek octu i 4 łyżek sody oczyszczonej. Co ciekawe, zanim do substancji takiej wrzucimy srebrne łyżki, noże, widelce i pozostałe elementy zestawu, uprzednio należy doprowadzić ją do wrzenia. Dopiero wówczas w roztworze można moczyć sztućce przez około 10 minut. Na koniec dokładnie je osuszamy i polerujemy bawełnianą lub flanelową ścierką. Dodatkowo, raz na jakiś czas warto wypolerować sztućce specjalnym preparatem dostępnym na www.hefra.pl.

Jak zapobiegać niszczeniu sztućców wykonanych ze srebra?

Poza myciem ręcznym i dokładnym polerowaniem należy wiedzieć, że niektóre składniki i potrawy mogą szkodzić srebrnym sztućcom. Przykładowo ze srebrem nie współgrają jajka i majonez, a dokładniej zawarta w nich siarka, która wchodzi w reakcje ze szlachetnym metalem, przez co wywołuje na nim ciemny osad.

BRAK KOMENTARZY